Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Een interview afnemen voor het personeelsblad of voor een blog op de website. Misschien is het je weleens gevraagd. En als je dat niet vaak doet, dan kun je wel wat hulp en advies gebruiken. Ik deel graag een aantal tips en ervaringen met je.

Al dertig jaar interview ik beroepshalve. Onder meer voor bladen, nieuwsbrieven, online magazines en blogs. Op het schrijven ervan ga ik een andere keer dieper in; in deze blog gaat het over het interview zelf en de stappen daarnaartoe. Want hoe mooi en inspirerend is het om bijna wekelijks kennis te mogen maken met nieuwe mensen, onderwerpen en inzichten? Al voel ik ook na dertig jaar voor elk gesprek nog steeds een zekere ‘wedstrijdspanning’.

1

Bereid je voor

Inderdaad, een open deur van paleisformaat. Maar echt: een geslaagd interview begint met een goede voorbereiding. Minutieus soms. Verdiep je in het onderwerp inhoudelijk, maar ook in je gesprekspartner. Bijvoorbeeld via zijn of haar LinkedInprofiel.

 

2

Check je spullen

Check voor je begint of je alle accessoires paraat hebt: schrijfblok, pen (of potlood, mijn voorkeur) en reservepen. Het is namelijk vrij gênant om het schrijfgerei van je gesprekpartner te moeten lenen. Denk ook aan je visitekaartje en werp voordat je een gesprek ingaat even een blik in de spiegel. Je wilt echt niet dat iemand je attendeert op een vergeten groente ergens op een hoektand.

 

3

Maar waarom zou je schrijven?

‘Aantekeningen maken tijdens een gesprek? Dan is opnemen toch veel makkelijker?’ Niet per se. Het afluisteren van een interview van anderhalf uur en dat vervolgens uitschrijven kost veel tijd en vind ik behoorlijk intensief. ‘Maar als je het letterlijk opschrijft is het verhaal toch meteen klaar?’ Nou nee. Gesproken taal ziet er uitgeschreven vaak raar uit. Gekke zinsconstructies, herhalingen, ‘verkeerd’ woordgebruik … ik vind het geen aanrader. Kies je toch voor opnemen, bijvoorbeeld met je telefoon, doe dan eerst een test. En vergeet niet om ‘m als het gesprek begint ook echt aan te zetten.

4

Bouw een sfeertje

Daar zit je dan. In de directiekamer, in een hoekje van de bedrijfskantine of in een nauwelijks verwarmde opslagruimte omdat ‘sorry, alle spreekkamers gereserveerd waren’. Gelukkig is er koffie. De startmotor van elk gesprek. Zodra die er staat, is er afgetrapt en moet jij het spel maken. Een introductie van jezelf, wat smalltalk, wat algemene vragen en mogelijk aanwezig ijs dooit als sneeuw voor de zon. Een kwinkslag mag best en een beetje zelfspot doet het altijd goed. Maar: niet forceren, uiteraard.

 

5

Over tot de inhoud

Niks mis met de koetjes en de kalfjes, maar ga wel op tijd over op de inhoud. Jouw tijd is niet kostbaar (je hebt in je agenda een dagdeel afgeblokt), die van je gesprekspartner wel. Let goed op non-verbale communicatie. Kijkt iemand een paar keer op z’n horloge, dan weet jij hoe laat het is… Afhankelijk van hoe de kennismaking verloopt kun je al dan niet voorstellen ‘ter zake te komen’. Of een bruggetje bouwen naar een inhoudelijke vraag. Let trouwens op of de geïnterviewde zelf niet sneller naar de inhoud gaat dan jij van plan was. In dat geval is het uiteraard een kwestie van volgen.
6

Houd alle ballen in de lucht

Dat is trouwens wel iets om bedacht op te zijn: een geïnterviewde die sneller gaat dan jijzelf. En sneller praat dan jij kunt meeschrijven. Ondertussen wil je ook het goede sfeertje behouden, het gesprek prettig laten verlopen en alert zijn op de inhoud. En dat anderhalf uur lang. Da’s best vermoeiend. En dan heb ik het nog niet eens over onverwachte wendingen die nóg meer vragen van je focus.

 

7

Omarm stiltes

Stiltes in een gesprek lijken misschien ‘eng’, tijdens een interview zijn ze een zegen. Je kunt (soms letterlijk) even ademhalen, een slok (inmiddels misschien koude) koffie nemen en/of de regie weer pakken (mocht dat nodig zijn). Of je doet gewoon even helemaal niks. Want vaak komen juist na een stilte de mooiste verhalen los.
8

Sluit af…

Niet per se eenvoudig: een interview afsluiten. Zeker bij mensen die wat langer op hun praatstoel zitten dan jouw agenda je lief is (ook al heb je dus voldoende tijd ingeruimd). Je kunt wat zenuwachtig gaan zitten draaien op je stoel, maar omdat jij het gesprek leidt kan dat ook anders. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je wat jou betreft weet wat je weten wilde.
9

…en weer door

Het gesprek lijkt op dat moment misschien ten einde, maar is het nog niet. Na jouw afsluiter stel je namelijk nog die ene cruciale vraag: ‘heb je zelf nog iets dat je zou willen toevoegen?’. De kans bestaat dat je nog een half uurtje langer zit (met als je geluk hebt nog een keer -warme- koffie), maar het levert vaak nuttige informatie op. Maar dan is het ook wel een keer klaar.
10

Schrijf je krabbels uit

Over het schrijven van een interview ga ik het nog hebben, maar deze tip geef ik alvast: typ je aantekeningen meteen uit. Het gesprek ligt dan nog vers in je geheugen en rake quotes zitten nog in je hoofd. En als het je lukt om bij dat uittypen meteen een basisstructuur voor je stuk neer te zetten, dan is dat pure winst op weg naar een geslaagd artikel.

 

Meer weten of hulp nodig bij een interview? Of toch maar uitbesteden in plaats van zelf doen? Laat het me weten!

Richard Kers

Copywriter

We gebruiken cookies om jouw ervaring met deze site te verbeteren.