Prentenboek voor jong en oud

Twentse proat

Een regionaal boek uitgeven en tot besteller maken, Geen Blad voor de Mond doet het vaker. Het boek Twentse proat is het meest recente voorbeeld. Een boek voor jong en oud. Samen met trots genieten van de charme van de Twentse taal. Het boek blijkt een lokale bestseller!

Doar woj bliej van

Een regionaal boek uitgeven en tot lokale bestseller maken. Misschien wel dankzij de ondertitel ‘Doar woj bliej van’. Met met die zin verklap je het succes van Twentse proat: zodra je het boek doorbladert verschijnt er namelijk een glimlach op je gezicht. Die lach is er bij ons ook direct, als kunstenares Anne Winkelhuis ons de eerste schetsen laat zien. Op de vraag ‘willen jullie hier een boek van maken?’ is het antwoord volmondig ja. Haar dummy ziet er wel heel anders uit, maar ze gaat akkoord met onze voorwaarde om er een professionele uitgave van te maken.

Koop het boek Twentse proat - doar woj bliej van

Fraaie beelden

Als kind groeit Anne op met ouders die Twents praatten. Ze pikt de mooiste woorden uit het dialect en maakt er prachtige tekeningen bij met aquarelverf. Het resultaat? Prachtige weergaven bij Twentse woorden, met natuurlijk de Nederlandse vertaling.

Schrijfwijze

Voor de schrijfwijze van de Twentse woorden kiezen we voor spelling die niet te baseren is op Twentse literaire wetenschap, maar meer op traditionele Twentse nuchterheid en uitspraak. Ook niet-Tukkers of Tukkers in wording moeten immers de Twentse woorden uit kunnen spreken.

Twentse proat - schoefkoar - kruiwagen
Twentse proat - zönnekeukske - lieveheersbeestje
Twentse proat - hellig - boos

Van schets tot boek

Na het zien van de eerste schetsen, sturen we Anne terug naar de tekentafel. Letterlijk. De tekeningen zijn prachtig, maar door het bruine papier voor ons niet bruikbaar. Met het idee voor de uitvoering, ontwerp en formaat in het achterhoofd kan Anne nóg mooiere versies van de eerste tekeningen maken. Aan ons de eer om de ruim tachtig tekeningen vorm te geven en een titel voor het boek te bedenken.

Regionaal boek tot bestseller maken

Tijd om Twentse proat aan de man te brengen. Een regionaal boek uitgeven in de hoop dat het een bestseller wordt, hoe pakken we dat aan? Via boekenwinkels, maar uiteraard ook door het verhaal van Anne te vertellen via een persbericht. We hebben veel te danken aan het sterke concept en een doeltreffend mediaplan. Gelukkig blijkt ons enthousiasme aanstekelijk! Veel regionale media pakken het op, onder ander Tubantia, RTV Oost, 1Twente en Twente FM berichten over Twentse proat. Landelijk is Anne zelfs te zien in het NOS journaal en te horen bij Radio 5.

Twentse proat - als regionaal boek uitgebracht

Niet verdwijnen