Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Toen ons jubileum naderde, bedacht ik dat ik het 10-jarig bestaan van Geen Blad voor de Mond ook graag wilde gebruiken voor een maatschappelijke ‘touch’. Dat dit zou resulteren in een AED, is niet ontzettend verwonderlijk als je mijn motivatie kent.

Het is inmiddels alweer 4,5 jaar geleden dat ik mijn broer verloren heb. De droevigste dag uit mijn leven. De pijn is nog altijd erg voelbaar, al laat ik dat vooral niet graag merken. De klachten begonnen bij mijn broer met ernstige hartstoornissen, waarbij een ingebouwde ICD al eens uitkomst bracht om zijn hartfalen op te vangen. Later kreeg hij zelfs een donorhart en heeft hij nog een aantal mooie jaren gekend. Dat we medisch-technisch zo ver zijn dat we iemand met hartklachten goed kunnen opvangen, hebben we niet alleen aan dokter Barnard – ken je geschiedenis – te danken maar ook aan de Nederlandse Hartstichting.

“Je hart is je belangrijkste orgaan. Het laat je groeien, liefhebben en leven”, legt de Hartstichting uit. En zo is het.

“Je hart is je belangrijkste orgaan. Het laat je groeien, liefhebben en leven”, legt de Hartstichting uit. En zo is het. Behalve onderzoek en voorlichting, brengt de stichting ‘hartproblemen’ ook onder de aandacht, inclusief een campagne tot het afnemen van een AED. Hartklachten lijken meer dan ooit voor te komen, ik spreek zelf ook uit eerste hand. En een AED kan van cruciaal belang zijn om een mensenleven te redden. Dus hoe mooi is het dat ik met 10 jaar ‘levenslicht’ van mijn bedrijf, daar mogelijk ook nog heel veel extra levensjaren van een ander mee kan redden.

Vaak hangt een AED binnen, omdat een apparaat van circa 1.500 euro een kostbaar goed is voor op de buitenmuur. Wij kiezen toch voor de buitenmuur, zodat alle burgerhulpverleners er op elk moment van de dag gebruik van kunnen maken. De AED zit in een kast met een code, die code wordt verstrekt via 112. Dat maakt dat de investering, inclusief kast en installatie, oploopt tot een kleine 2.000 euro. Best wel wat centen. Wij hebben dan ook onze relaties gevraagd om bij te dragen aan dit ‘jubileumcadeau’. En ongeacht of ze mijn persoonlijke verhaal kenden, was de bereidwilligheid daartoe groot.

Dus heb je zelf ook iets te vieren? Denk ook maatschappelijk mee met een AED en vraag bijvoorbeeld je relaties om een donatie. Een AED, daar red je levens mee!

Door Laurens Oude Elberink

We gebruiken cookies om jouw ervaring met deze site te verbeteren.