Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Cybersecurity. Een actueel onderwerp. Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijven was in 2019 slachtoffer van een vorm van cybercrime. We schreven er een artikel over en maakten voor een klant een flyer met digitale veiligheidstips. Waarvan we er hier nog eens tien extra presenteren. Doe er je voordeel mee en: stay safe!

Spoofing, phishing, smishing, malware… de digitale onderwereld levert een schat aan nieuwe woorden op, maar vooral heel veel risico’s. En die wil je natuurlijk zoveel mogelijk uitbannen.

Zoals met elk risico begint ook digitale veiligheid met bewustwording. Want stijgende criminaliteit of niet, de meeste cyberincidenten ontstaan door eigen fouten.

1

Wees bewust

Digitale veiligheid is ongoing business. Ja, dat wist je al. Mooi. Nu de actie nog. Maak een inventarisatie van je cyberstatus en agendeer vaste check-momenten.
2

Veilige volzinnen

Kies in plaats van een wacht‘woord’ een wachtwoordzin. Niet moeilijker te onthouden, wel moeilijker te kraken.
3

Keep the fire burning

Altijd al graag fikkie gestookt en een held met de barbecue? Geef je hobby een digitale vertaalslag en zorg voor een goede firewall. En: keep that fire burning!
4

Pop-up, pop down

Vage pop-up in je browser? Adware-alert! Niet activeren dus, maar afsluiten met alt + F4. Een adblocker is ook raadzaam.
5

Doe mee met de AVG

Inderdaad, die adressenlijst had niet naar A maar naar B gemoeten. Een datalek dus. Meld deze altijd bij de Autoriteit Persoonsgegevens en doe dit binnen 72 uur.
6

Niets is voor niets

Gratis, daar hou je als ondernemer natuurlijk van. Maar: gratis is niet voor niets. Wees dus extra alert op digitale diensten die kosteloos zijn.
7

Gratis WiFi, toch maar niet

Mooie databesparing als je op pad bent: gratis WiFi! Maar gebruik toch maar liever 4G en log nooit in op een onbeveiligd netwerk. Zie ook punt 6.
8

Zelf doen of laten doen

Die cyberveiligheid doe je er gewoon bij, als ondernemer. In het weekend of zo. Of stel je toch maar iemand in je organisatie aan als Cyber Security Officer?
9

Gut feeling

Bij twijfel: niet openen, downloaden, reposten of activeren. Gewoon een kwestie van vertrouwen op je onderbuik en je nuchtere verstand. See-think-delete.
10

Better safe than (very) sorry

Extra zekerheid inbouwen? Bespreek je digitale domein eens met je verzekeringsadviseur. Veel verzekeraars hebben gespecialiseerde cybercracks in dienst die je graag helpen.
Doe je voordeel met onze digitale veiligheidstips. Vaker dit soort tips? Volg ons op Facebook of LinkedIn.
cybertips

We gebruiken cookies om jouw ervaring met deze site te verbeteren.