Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Wat is nou echt je favoriete nummer? Het is een vraag die in december altijd weer opduikt vanwege de Top 2000. Wat in elk geval duidelijk is: Nederland is dol op The Beatles. Vorig jaar stonden ze maar liefst 36 keer in de ‘lijst der lijsten’. En The Rolling Stones dan? Die stonden met 24 nummers in de lijst. Is daarmee de eeuwige strijd gestreden? Voor DCMNT, een magazineconcept dat Geen Blad voor de Mond ontwikkelde, verdiepten wij ons in de twee grootste bands ooit.

In de jaren zestig was je fan van The Beatles óf van The Rolling Stones. Andere artiesten laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing. Nu iedereen nét het lijstje voor de Top 2000 weer heeft ingevuld, is het afwachten hoe vaak beide bands dit jaar scoren.

Iedereen kent de namen van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Vijftig jaar nadat de band uit elkaar viel is hun muziek nog altijd onverminderd populair. Al jarenlang is de band hofleverancier voor de Top 2000 (alleen in 2019 was Queen lijstaanvoerder met meer songs). Want wie heeft er nog nooit luidkeels meegezongen met Hey Jude, Here Comes the Sun of Yellow Submarine?

Tien iconische nummers
Maar wat maakt hun muziek nou zo goed? Precies die vraag wordt beantwoord in het nieuwe magazine over The Beatles. In DCMNT The Beatles nemen we je mee in de verhalen achter de hits. Aan de hand van tien iconische nummers wordt het levensverhaal van de bandleden verteld. De vier jongens uit Liverpool wisten in de jaren zestig de wereld voorgoed te veranderen. Ze waren iedere keer weer vernieuwend. In het magazine lees je over nieuwe akkoorden, vreemde instrumenten en ongebruikelijke klanken, maar ook over politieke opvattingen en vooruitstrevende ideeën van de bandleden.

Eeuwige strijd
Terug naar The Rolling Stones. Vorig jaar stonden zij met 24 nummers in de Top 2000. Is daarmee de eeuwige strijd dan voorbij? We zijn bang van niet. Beide bands behaalden vorig jaar namelijk vier top-100-noteringen. De hoogste plek? Die is voor The Rolling Stones met Paint It Black (nummer 47). Het eerste nummer van The Beatles komen we ‘pas’ tegen op plek 53 (Let It Be).

Wat in 1962 begon als een obscuur Londens bluesbandje, is uitgegroeid tot een nog steeds wereldwijd toerend Rock & Roll circus. Niet voor niets zijn The Rolling Stones ook bekend onder de bijnaam ‘The Greatest Rock & Roll Band in the World’. Sinds de jaren 50 wisten ze in Nederland meer dan vijftig hits te scoren. En dan hebben we het nog niet eens over het aantal verkochte albums. Hun populariteit is op dit moment nog ongekend. The Rolling Stones – Unzipped in het Groninger Museum, de eerste internationale tentoonstelling over de band, is iedere dag zo goed als uitverkocht.

Nog altijd springlevend
Na een hartoperatie springt en zingt Mick Jagger weer als vanouds, ook al is-ie net als de andere bandleden inmiddels al bijna tachtig. Ongelofelijk als je weet wat er aan drugs, drank en ruzies is gepasseerd. Juist dat rebelse karakter bepaalt misschien wel het succes van de band. Want vergeleken met The Stones zijn The Beatles maar een stelletje braveriken. Nog steeds zingt menig Nederlander hits als Angie, Gimme Shelter en (I Can’t Get No) Satisfaction moeiteloos mee. Extra leuk dat de groep een speciale band heeft met Nederland. In DCMNT The Rolling Stones in Nederland vertellen we je alle details. Zo lees je over een veldslag in het Kurhaus en de Nederlandse roots van de eerste manager van de Stones.

The Beatles of The Rolling Stones? Het is een vraag waarover waarschijnlijk altijd discussie blijft bestaan. Wij kunnen geen keuze maken. Afgelopen jaar kregen wij namelijk energie van beide bands. Over beiden maakten we een themamagazine waarin je zelf het voorwoord kunt schrijven en een naam op de cover kunt zetten, bijvoorbeeld van iemand aan wie je het blad geeft. En waarom kiezen? Je kunt de magazines ook gewoon allebei bestellen!

We gebruiken cookies om jouw ervaring met deze site te verbeteren.