Bij Geen Blad voor de Mond zijn we trots op wat wij maken. En dat delen we graag. Voor de winter 20/21 editie van het CVBi magazine spraken we met ondernemer Susannah van Rabenswaay. Zij startte haar onderneming met een schuld van 20.000 euro, maar wist uiteindelijk haar bedrijf voor miljoenen te verkopen. Nieuwsgierig naar het verhaal van Susannah? Je leest het hieronder in het artikel van de maand.
‘Als niemand in je gelooft, moet je dat zelf maar doen’
Van helemaal niets naar een kinderopvang-imperium. Susannah van Rabenswaay startte met een schuld van 20.000 euro, maar wist uiteindelijk haar bedrijf voor miljoenen te verkopen. Inmiddels is er een nieuwe ambitie: een opvang voor ouderen. “Ik denk altijd groots. En hoop ook hiermee weer in een behoefte te voorzien.”
Je kind naar de opvang brengen en weer ophalen. Voor Susannah van Rabenswaay was het zwaar. Regelmatig stond ze huilend bij het kinderdagverblijf. “Ik vond het gewoon niet goed genoeg voor mijn zoon. Nadat ik hem had opgehaald moest ik nog duizend andere dingen doen, boodschappen halen, eten koken. Het leverde me stress op.”
Niet zitten klagen
Waar het gros van de ouders het bij klagen houdt, pakte Susannah het anders aan. Ze startte Kinderhonk, een kinderdagverblijf in Amsterdam waar kinderen hun zwemdiploma konden halen, pianoles kregen en naar de tandarts en de kapper konden. En dat niet alleen, er waren koks die gezonde maaltijden voor de kinderen kookten. Een uniek concept dat het leven van ouders verlichtte. “Dat kinderen op een opvang konden eten vonden mensen in het begin raar. En Kinderhonk was ‘veel te schoon’ voor een opvang. Ik moest tegen veel vooroordelen opboksen, maar uiteindelijk zaten na vier maanden wel alle kinderen een gezonde maaltijd te eten.”
Zelfvertrouwen
Susannah had nog nooit eerder met ondernemerschap te maken gehad, toch hield ze vol en wist ze er een succes van te maken. “Ik denk altijd dat ik alles kan”, lacht ze. Dat zelfvertrouwen heeft ze al sinds haar jeugd. “Ik groeide op in kindertehuizen. Niemand vond me slim.” Sterker nog, ze werd naar een school gestuurd voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. “Als niemand in je gelooft, heb je alleen jezelf nog. Daarom ben ik maar in mezelf gaan geloven.” Het heeft Susannah ver gebracht. Ze opende in totaal acht vestigingen van Kinderhonk en had 180 mensen in dienst. “Een enorme uitdaging, ik was dag en nacht bezig.”
“Geen plan B, plan A is gewoon goed!”
Stap naar Amerika
In 2008 besluit Susannah het in Amerika te proberen. “Daar kwam ik er al snel achter dat ik een trust zou moeten oprichten om mezelf te beschermen tegen eventuele claims van ouders. Om die te voorkomen moest ik foto’s maken als een kind met een blauwe plek aankwam. Geen vrije manier van ondernemen. Ouders bepalen in Amerika alles. In Nederland is het vaak: ‘als ze maar gelukkig zijn’, in Amerika is het heel prestatiegericht. Dat past niet bij mij.”
Nieuw plan
Ze opent in Nederland nog een aantal vestigingen, maar besluit in 2017 Kinderhonk te verkopen. Voor een astronomisch bedrag. “Ik had drie kopers en een nieuw plan waarvoor ik geld nodig had.” Het nieuwe plan? Een ouderenopvang genaamd Aldery. “Ouderen zitten nu vaak te wachten op de dood. Terwijl ik juist denk: iedere dag zou een feest moeten zijn. Je zou moeten zingen, dansen, het leven vieren. Je kunt bij Aldery straks een borrel drinken of een sigaretje roken in het rokershok. Als je ouder bent moeten er geen regels meer zijn.”
Genoeg geld
Het nieuwe plan begint inmiddels aardig vorm te krijgen. Al ging dat niet altijd van harte. Als vrouwelijke ondernemer loopt Susannah namelijk nog steeds tegen problemen aan. “Je zit altijd om tafel met mannen die je vragen naar plan B. Dat heb ik niet, plan A moet het gewoon worden.” Susannah hoopt in 2022 de eerste vestiging te openen in Amsterdam. “Mensen zeggen vaak ‘waarom doe je dit, je hebt toch genoeg geld?’. Maar daar gaat het helemaal niet om. Als ik het niet doe, wie gaat het dan doen?”
Een mooie plek
Susannah wil zelf namelijk graag een mooi plekje over een jaar of twintig. “Eenzaamheid is echt een serieus probleem. Als je iets mankeert kan je in een verzorgingstehuis terecht, maar al die andere mensen dan? Bij ons is iedereen welkom. Als je ’s ochtends binnenkomt word je geholpen met je steunkousen, er zijn namelijk verplegers aanwezig. Vervolgens ga je brood bakken, lezen, een koffietje drinken of naar het theater. Een soort Efteling, maar dan voor ouderen. Rond 17.00 uur ga je weer naar huis. Ouderen hebben in elk geval weer iets om naar uit te kijken. Of je nou iedere dag of één keer in de maand komt.”
Altijd ondernemen
Het ondernemen laat Susannah van Rabenswaay nooit los. “Als ik in een restaurant zit tel ik de tafels. Dan denk ik: ‘kan er eentje bij?’, ‘wat kan het personeel beter doen?’, ‘de gordijnen zouden een andere kleur moeten hebben’. Die suggesties mail ik dan naar dat restaurant. Als ik dan op ‘verzenden’ klik heb ik een goed gevoel, later denk ik: ‘wat gênant’. Ik durf de reacties ook nooit te openen.” Haar drive is er in elk geval altijd. “Ik ben perfectionistisch, maar kan inmiddels ook goed loslaten. Goed is soms ook goed genoeg.”
Dit artikel stond in de wintereditie van het CVBi-magazine. Ook een artikel van ons in jouw (online)magazine? Of weten wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op.
Foto’s: Barbara Kieboom