Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

De Tweede Wereldoorlog. Op 4 en 5 mei staat heel Nederland stil bij alle gebeurtenissen tussen 1940 en 1945. Twee minuten stilte, toespraken die indruk maken en verhalen die niet vergeten mogen worden. Iedere regio kent zijn eigen verhalen, zo ook Oldenzaal. In het boek ‘Oorlog in Oldenzaal’ hebben we deze indrukwekkende verhalen gebundeld. Samen zorgen we ervoor dat de oorlog in Oldenzaal niet wordt vergeten.

Een magazine vol ingrijpende verhalen en ontroerende anekdotes. Daar begon het vorig jaar mee. Alle inwoners van Oldenzaal en omstreken werden meegezogen in het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun stad. Het magazine zorgde voor een brok in de keel bij vele Oldenzalers.

Eigenlijk wisten we vorig jaar al dat er nog veel meer indrukwekkende verhalen te vertellen zijn. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Verhalen die jongere generaties vertellen hoe het leven tussen 1940 en 1945 eruitzag. Het boek ‘Oorlog in Oldenzaal’ bundelt het eerder verschenen fictieve kinderverhaal over oorlogskind Gerrit en zestien andere waargebeurde oorlogsverhalen.

Verzet

In het boek komt onder andere het verhaal van Gerhard Olde Loohuis aan bod. Een verzetsman die zich op de achtergrond hield. Als 23-jarige sergeant vocht hij een paar dagen lang op de Grebbeberg. Hij verbleef vervolgens vier maanden als krijgsgevangene in kamp Luckenwalde vlak bij Berlijn. Eenmaal thuis kon hij niets anders doen dan in het verzet gaan. Daarom begon Gerhard met het vervaardigen van valse documenten. Later hielp hij vluchtelingen verder richting Frankrijk.

Verhalen zoals die van Gerhard, zijn vaak zwaar en verdrietig van toon. Ze bewijzen hoe blij we moeten zijn met de vrijheid die Nederland sinds 1945 kent. De verhalen laten zien dat vrijheid een werkwoord is. Juist op 5 mei willen we daar graag bij stilstaan.

Eerste druk uitverkocht

De eerste druk van vijfhonderd boeken was binnen drie dagen uitverkocht en wordt in week 18 geleverd. We hopen dat de animo groot blijft, vertelt directeur Laurens Oude Elberink.

“Met een tweede druk van driehonderd boeken kunnen we er opnieuw voor zorgen dat de geschiedenis van Oldenzaal niet verloren gaat.”

Reserveer de tweede druk

Staat ‘Oorlog in Oldenzaal’ nog niet bij jou in de kast? Reserveer ‘m dan via onderstaande link. Heb je een vriend of kennis die je het boek ook aanraadt? Tip hem of haar om ook alvast te reserveren; dan weten we zeker dat de tweede druk er snel gaat komen!

Boek reserveren

We gebruiken cookies om jouw ervaring met deze site te verbeteren.