Voor influencer Debby van der Zande realiseren we al jaren haar kookboeken en webshops. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk: Deb’s culinaire feesttafel, een kookboek dat we samen met haar uitgeven én met topchef Emiel Kwekkeboom van Restaurant Joann. En geloof ons: de ‘making of’ zou zo een eigen documentaire kunnen zijn.
Omdat we onszelf en ons vak als uitgever soms ook te serieus nemen, besloten we om 18 maanden voor de lancering alvast te starten met het nieuwe kookboek. Niet omdat we zo graag op tijd zijn – al helpt dat – maar omdat we elk seizoen écht willen vastleggen zoals het is. De smaken, kleuren, ingrediënten en momenten. Geen nabootsingen, geen trucjes – in deze tijden van ai, is het al lastig genoeg om dat onderscheid te vinden.
Van Joann naar Deb’s kökk’n
De dag begon in de keuken van Emiel en Mandy bij Restaurant Joann, waar de eerste gerechten vorm kregen. Daarna verhuisde de shoot naar Debby’s eigen keuken – die miljoenen volgers inmiddels herkennen uit haar filmpjes. En omdat we een échte feesttafel in kerstsferen wilden vastleggen, schoof ook het hele gezin Van der Zande aan.
En dat leverde geweldige momenten op. Duuk gaf Emiel drie keer een dikke tien voor het koken. Debby reageerde gespeeld beledigd: “En ik dan?”. Duuk, lachend: “Jij ook mama!”
Het is die natuurlijke dynamiek die je niet kunt regisseren.
Tot in de puntjes uitgewerkt
Koken op sterrenniveau vraagt om aandacht voor alle details. Dat was bij deze fotoshoot niet anders. Decor, gerechten, styling, timing – alles moest kloppen. Terwijl wij regisseerden (en ook proefden en keken), deden Debby en vooral Emiel het échte werk in de keuken: koken op niveau met feestelijke gerechten die je thuis ook kunt maken… Tenminste, als je de bereidingswijze en ingrediënten hebt 😉.
Het eten? Dat was écht om van te smullen. We genieten nu nog na!
Mooiste van de dag
Wat ons het meest bijblijft, heeft alleen weinig met recepten te maken. Het is de gezinsdynamiek van de familie Van der Zande: ongefilterd, liefdevol, chaotisch, grappig en authentiek. Een soort realityserie zonder camera’s en publiek. Debby, Michel, Laury, Mick, Duuk en Jolie, ze nemen allemaal geen blad voor de mond. En ze houden van zelfspot. Dat maakt het heerlijk om te aanschouwen. Wat hak-op-de-tak-communicatie en een korte concentratieboog doen de rest van het werk. Puur genieten, want ondertussen zie je ook de onderlinge liefde. Elke tien minuten gebeurt er wel iets waar je een blog over zou kunnen schrijven.
En dat is misschien wel het geheime ingrediënt van dit nieuwe kookboek: echtheid.
Niet alleen op het bord, maar ook aan tafel.
We gaan de komende maanden verder met dit bijzondere project. Morgen weer? Absoluut.